Efendilik kompleksi ve köy monografileri
Bugün, Türk sosyolojisi içerisinde önemli bir yer tutan erken dönem köy monografilerini inceleyip bir örnek olarak efendilik kompleksi üzerinde duracağız.
Aklımdan Geçenler
Bugün, Türk sosyolojisi içerisinde önemli bir yer tutan erken dönem köy monografilerini inceleyip bir örnek olarak efendilik kompleksi üzerinde duracağız.
Bugün, şu sıralar keyifle okuduğum Nurettin Topçu’nun Büyük Fetih kitabından bir anekdot aktaracağım. Topçu, fethi ve Fatih’i bir çok yönden ele aldığı eserinde, fetihten sonra Fatih’ten ayrı mahkeme isteyen piskoposların ortaya çıkardığı hukuk sorununu nasıl aştığını çok çarpıcı bir örnekle açıklıyor.
Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar İstanbul’un adı, “Konstantiniyye” idi.
Bugün, kafa yoran kültür yazılarına ara verip, Osmanlı ve İslam Tarihi’nden izler taşıyan Alef (Aleph) dizisini değerlendireceğiz.
Torino Kefeni, İsa’nın çarmıhtan indirildikten sonra sarıldığı iddia edilen sakallı bir adama ait önden ve arkadan silüetin olduğu keten kumaş.
İstanbul’daki Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Cerrahi Merkezi’nin yükünü azaltmak için yeni bir merkez için yer arayışına girildi. İsviçre’den uzmanlar geldi.
Dünyanın eşsiz bir konumunda yer alan, iki kıtanın birleştiği gerdanlık gibi pırıldayan boğaz şehri İstanbul’da çekilen Hollywood filmlerini sizler için derledim.
1949 Kasım’ında Amerika’da Princeton Üniversitesi’nde öğrenimini sürdüren Münir Ülgür’le yüzyılın büyük dahisi fizik bilgini Einstein arasında üniversite koridorlarında tesadüf ama oldukça manidar bir sohbet geçer.
Ahmed Cevdet Paşa veya Lofçalı Ahmed Cevdet Paşa, Osmanlı Devleti’nde on dokuzuncu asırda yetişen Türk devlet ve bilim adamı, tarihçi, hukukçu, şair.