Gurbetçiler ve Klanı Koruma İçgüdüsü
Bu yazıda; yurtdışında yaşayan gurbetçilerin, hepsinin değil belki ama çoğunluğunun neden klanı koruma içgüdüsü ile bulundukları ülkeleri kötüleyip, insanların oraya gelmesini istemediklerini tartışacağım.
Aklımdan Geçenler
Sosyoloji ya da toplum bilim, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Bu yazıda; yurtdışında yaşayan gurbetçilerin, hepsinin değil belki ama çoğunluğunun neden klanı koruma içgüdüsü ile bulundukları ülkeleri kötüleyip, insanların oraya gelmesini istemediklerini tartışacağım.
Bir vesileyle çok yanlış bilindiğini fark ettiğim; Batı, Ortaçağ, Skolastik Düşünce ve Oryantalizm mefhumları hakkında kısa açıklamalar yapmak istiyorum.
Bugün; sifilis yöntemi, guguk kuşu ve zombi karınca mantarı örnekleri üzerinden doğadaki sosyal tasarımı inceleyip, çıkan sonuçları kendi sosyal yapılarımıza entegre etmeye çalışacağım.
Bugün, tarihin çeşitli dönemlerinde farklı şekillerde karşımıza çıkan, 20. yüzyılın hemen başında Kuleşov Etkisi olarak kavramsallaştırılan örnekten hareketle, algı yönetimi mefhumuna odaklanacağız.
Ortak amaçlarla mücadele eden gruplar ile farklı amaçlarla mücadele eden grupların çatışması.
Bu yazımızda, normalin dönüşümü kavramını açıklamaya çalışarak seçmenin oy verme davranışları arasındaki farklara dikkat çekiyoruz.
Thales’den Freud’a kadar sosyal bilimler ve kurucu babalarını öğreniyoruz.
Bugün, Kapıya Ayak Koyma (KAK) Tekniği adıyla bilinen bir sosyal manipülasyon tekniğinden bahseden çok güzel bir yazı alıntılayacağım.
Alman asıllı Amerikalı düşünür Eric Hoffer, Kesin İnançlılar eserinde; hayatını kutsal saydığı bir amaç uğruna feda etmeye hazır olan fanatik inançlı kişileri irdeliyor ve amaçları farklı olsa da aralarındaki şaşırtıcı benzerlikleri gözler önüne seriyor.
Güney Koreli felsefe profesörü Byung-Chul Han’ın Yorgunluk Toplumu, modern çağın hastalıklarının biyolojik değil sinirsel olduğunu kanıtlarıyla birlikte sunuyor.