Batı, Ortaçağ, Skolastik Düşünce ve Oryantalizm Mefhumları
Bir vesileyle çok yanlış bilindiğini fark ettiğim; Batı, Ortaçağ, Skolastik Düşünce ve Oryantalizm mefhumları hakkında kısa açıklamalar yapmak istiyorum.
Aklımdan Geçenler
Bir vesileyle çok yanlış bilindiğini fark ettiğim; Batı, Ortaçağ, Skolastik Düşünce ve Oryantalizm mefhumları hakkında kısa açıklamalar yapmak istiyorum.
Bugün, yüzyıllardır filozofların zihinlerini kurcalayan ve insan denen mahlukun ne olduğu hakkında düşünceleri paylaşmak istiyorum.
Bu yazımızda, Nobel ödüllü filozof, Bertrand Russel’ın Din ile Bilim adlı eserini okurken aldığım notları paylaşıyorum.
Bu yazımızda Martin Heidegger’in Metafizik Nedir? sorusuna cevap aradığı kitabıyla ilgili notlarımı paylaşmak istiyorum.
Daha önce toplumsal grupları, kategorize ederek; Cemaat ve Cemiyet üzerine aforizmalar başlığıyla bu konuyu irdelemiştik. Şimdi de, bu yapıların metotlarını; akıl ve nakil olarak ele alıp değerlendirmeye çalışacağız.
Diyalektik kavramı, kelime kökü diyalog ve etik kurallı bir şekilde tez ve antitezin ortaya konulmasıyla belli bir konu üzerinden ortak değerlerin inşası anlamına gelir, yani tartışılmış bir şekilde tezden senteze geçmiş, farkında olunmadan tekrar tartışılmasında gene aynı soru ve olası varsayımsal cevaplara ulaşılacak kavram değerlerine verilen genel adlandırmadır.
Ontoloji ya da varlık felsefesi, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. “Varlık” ve “varoluş” ayrımını; “Varlık vardır” ve “Varlık yoktur” fikirlerini tartışır.
Aydın Sayılı (d. 2 Mayıs 1913, İstanbul – ö. 15 Ekim 1993, Ankara), Türk bilim insanı.
Dünyada yaşayan insanlara sorsanız, kahir ekseriyeti Dünya’nın yuvarlak olduğunu söyleyecektir. Fakat aramızda, Dünya’nın yuvarlak değil düz olduğunu söyleyen ve bunu savunan insanlarda var.
Antik Yunan filozofu Aristoteles’in ikna üzerine dile getirdiği ve etik, empati ve mantık olarak belirlediği üç önemli kavram.