Category: Sözlük

Sözlük, bir dilin veya dillerin kelime haznesini, söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı eserdir.

3

Glokalizasyon (Küyerelleşme)

Bugün; daha önce yazdığım “Koronavirüs salgını, Çin’in 11 Eylül’ü mü?” başlıklı yazıyı bitirirken kullandığım, Türkçe’ye küyerelleşme olarak çevirilen glokalizasyon kavramı hakkında konuşalım istiyorum.

0

Murphy Kanunları

Murphy Kanunları, Amerikalı mühendis Edward A. Murphy, jr. tarafından, başarısızlıklar ve hata kaynaklarının karmaşık sistemlerde incelenmesi üzerine ortaya konan özdeyişlerdir.

0

Kuvvetler ayrılığı ve modern kuvvetler

Aristoteles’ten başlayıp Montesquieu’nun geliştirdiği devlet yönetiminde belirlenen yasama, yürütme ve yargı olarak üç kuvvete, son yüzyılda medya ve sosyal medya eklenerek modern bir anlayış kazandı.

0

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Maslow teorisi veya Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi, Amerikalı psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir insan psikolojisi teorisidir.

0

Pirus ve Kadmos Zaferi

Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zafer. Kadmos Zaferi, yeneni de mahveden zafer için kullanılan bir söz.

0

Nihilizm (Hiççilik)

Hiççilik, nihilizm ya da yokçuluk, her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür.