Montesquieu’nun doğal hukuk kuramı
Doğal hukuk kuramı, hukukun kaynağının insan iradesi değil doğa olduğunu, dolayısıyla hukukun akla uygun ve evrensel olduğunu savunan kuramdır.
Aklımdan Geçenler
Doğal hukuk kuramı, hukukun kaynağının insan iradesi değil doğa olduğunu, dolayısıyla hukukun akla uygun ve evrensel olduğunu savunan kuramdır.
Daha önce toplumsal grupları, kategorize ederek; Cemaat ve Cemiyet üzerine aforizmalar başlığıyla bu konuyu irdelemiştik. Şimdi de, bu yapıların metotlarını; akıl ve nakil olarak ele alıp değerlendirmeye çalışacağız.
Aristoteles’ten başlayıp Montesquieu’nun geliştirdiği devlet yönetiminde belirlenen yasama, yürütme ve yargı olarak üç kuvvete, son yüzyılda medya ve sosyal medya eklenerek modern bir anlayış kazandı.
1980 yılında orijinal versiyonu yayınlanan Cosmos belgeseli, müthiş bir başarı yakalayan 2014 yılında yapılan yeniden çevriminden sonra bu sefer yepyeni içeriği ile tekrar karşımıza çıkıyor.
Üç kişi giyotinle idama mahkûm olur. Bunlardan biri papaz, biri hâkim, biri de fizikçi.
Oryantalizm ya da diğer adlarıyla Şarkiyatçılık, Şarkiyat; Yakın ve Uzak Doğu toplum ve kültürleri, dilleri ve halklarının incelendiği Batı kökenli ve Batı merkezli araştırma alanlarının tümüne verilen ortak ad.
Bugün, Rabbi (Haham) Dr. Abraham Twerski’nin anlattığı ıstakozun büyümesi meselesi üzerinden yaşadığım zihin açılımımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Dünyada yaşayan insanlara sorsanız, kahir ekseriyeti Dünya’nın yuvarlak olduğunu söyleyecektir. Fakat aramızda, Dünya’nın yuvarlak değil düz olduğunu söyleyen ve bunu savunan insanlarda var.