Tagged: Osmanlı
Türk Eyeri (Sella Turcica)
Kafatasımızda bulunan ve adı Türklere ithafen verilen önemli bir kemik var. Bu yazımızda, Türk Eyeri (Sella Turcica) olarak isimlendirilen bu kemikten bahsedeceğim.
Efendilik kompleksi ve köy monografileri
Bugün, Türk sosyolojisi içerisinde önemli bir yer tutan erken dönem köy monografilerini inceleyip bir örnek olarak efendilik kompleksi üzerinde duracağız.
Soytarı ile dalkavuk arasındaki fark
İlhan Selçuk, Düşünüyorum Öyleyse Vurun adlı kitabında dalkavuk ve soytarı arasındaki farkları anlatıyor.
Alef: Bir Yerli ve Milli True Detective
Bugün, kafa yoran kültür yazılarına ara verip, Osmanlı ve İslam Tarihi’nden izler taşıyan Alef (Aleph) dizisini değerlendireceğiz.
Kuruluştan kurtuluşa Türk tarihi
Şu an içinde yaşadığımız özgür ve bağımsız vatan topraklarını borçlu olduğumuz olayları ve kişileri konu alan, Türk tarihindeki dönüm noktalarını derlediğim kuruluştan kurtuluşa serisi ile karşınızdayım.
Macar Suyu, Köln Suyu, Eau de Cologne ya da Kolonya
Macar Suyu, Köln Suyu, Eau de Cologne ya da Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Oryantalistlerin gözüyle İstanbul’un fethi
Bu hafta sonu sizlerle, Netflix’in yeni projesi Rise of Empires Ottoman, (Osmanlı İmparatorluğu’nun Yükselişi) belgeseli hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı
Aydın Sayılı (d. 2 Mayıs 1913, İstanbul – ö. 15 Ekim 1993, Ankara), Türk bilim insanı.
Kitâb-ı Bahriye
itâb-ı Bahriye, Osmanlı Kaptan-ı Deryası (amirali) Piri Reis’in hazırladığı Akdeniz kıyılarına ait ayrıntılı bir harita-kılavuzdur.