Tagged: Antik Yunan

0

Cicero: Dostluk ve Yaşlılık

Hayatın önemli iki unsuru olan dostluk ve yaşlılık, Antik Yunan’ın en önemli anlatım tekniği olan diyalog tarzında yazılmış, Romalı devlet adamı ve filozof Cicero’nun eserinden okunabilir.

0

Yahudileşme Temayülü

Bugün, Türk ilâhiyatçı, şâir ve yazar Mustafa İslamoğlu’nun 1995 yılında kaleme aldığı Yahudileşme Temayülü adlı kitabını okurken aldığım notları istifadenize sunuyorum.

0

Din Nedir? – Tolstoy

Din duygusunu anlamak ve dinin kökenlerini araştırmak için yaptığımız okumalarda bu güne kadar Batı filozoflarına kulak verdik. Şimdi de Doğu’ya geçerek, onların meseleye nasıl baktığını kavramaya çalışacağız.

0

Sfenks

Sfenks, kafası koç, kuş, veya insan, gövdesi ise uzanan bir aslan şeklini alan heykel.

0

Metot olarak akıl ve nakil

Daha önce toplumsal grupları, kategorize ederek; Cemaat ve Cemiyet üzerine aforizmalar başlığıyla bu konuyu irdelemiştik. Şimdi de, bu yapıların metotlarını; akıl ve nakil olarak ele alıp değerlendirmeye çalışacağız.

0

Kuvvetler ayrılığı ve modern kuvvetler

Aristoteles’ten başlayıp Montesquieu’nun geliştirdiği devlet yönetiminde belirlenen yasama, yürütme ve yargı olarak üç kuvvete, son yüzyılda medya ve sosyal medya eklenerek modern bir anlayış kazandı.

0

Retorik (Belâgat)

Retorik ya da eski ismiyle Belâgat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda “etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan” anlamında da kullanılır.