Tabula Rasa (Boş Levha) Ampirizm ve Nahl 78
Bu gün John Locke’un ortaya attığı, tabula rasa veya boş levha önermesiyle, Nahl Suresi 78. Ayetinin paralelliğini konuşacağız.
Aklımdan Geçenler
Bu gün John Locke’un ortaya attığı, tabula rasa veya boş levha önermesiyle, Nahl Suresi 78. Ayetinin paralelliğini konuşacağız.
Dün, “yuhibbu” kavramı ile Allah’ın sevdiği/sevmediği şeylere bakmıştık. Bugün ise biraz daha olumsuz ve sert bir kavram olan “veyl” kavramına bakıyoruz.
Bugün, birlikte Allah’ın sevdiği ve sevmediği şeyleri anlamaya çalışacağız.
Kuran-ı Kerim’de geçen; başta Allah-u Teâla’nın bize etmemizi tavsiye ettiği dualar olmak üzere meleklerin, peygamberlerin, Kurani şahsiyetlerin ve Allah’ın örnek verdiği müminlerin yaptıkları duaları derleyip toparladım.
Türk ve Altay mitolojisinde Türklerin atası kabul edilen Oğuz Kağan’ın vasiyetini Turan Gündüz’ün Oğuz Kağan Destanı’ndan alıntılıyoruz.
Daha çok isyanı ile bilinen, Vahdet-i Vücud ekolünün temsilcilerinden, Osmanlı mutasavvıfı, filozofu ve kazaskeri Şeyh Bedreddin’in Varidat’ında, bilindik düşüncelerin yanı sıra ufuk açıcı açıklamalar da bulunuyor.
Bugün, Rus yazar Tolstoy’un İtiraflarım eserini okurken aldığım bazı notları sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Ey Muaviye! Eğer bu sarayı kendi paranla yaptırdıysan israftır. Eğer halkın parasıyla yaptırdıysan ihanettir ve haramdır.” diyen Ebuzer’i, “Sizi rahatlatmaya değil rahatsız etmeye geldim.” diyen Ali Şeriati’den okumak çok heyecan verici olacak.
Din duygusunu anlamak ve dinin kökenlerini araştırmak için yaptığımız okumalarda bu güne kadar Batı filozoflarına kulak verdik. Şimdi de Doğu’ya geçerek, onların meseleye nasıl baktığını kavramaya çalışacağız.
Psikiyatri eksenli araştırma ve inceleme kitapları yazmış olan ve geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, psikiyatri uzmanı Hamdi Kalyoncu’nun bir tasavvuf eleştirisi olan Tasavvuf’un Üç Büyük Sırrı kitabına başladım.