Tagged: Mezopotamya

0

Elon Musk bir Anunnaki mi?

Bu teoride, şimdilerde uzay çocuğu olarak anılan Elon Musk’ın, Sümerler’in göklerden gelen tanrıları olan Anunnakilerin torunu olabileceğini tartışacağım.

0

Enuma Eliş Destanı

Enûma Eliš (Türkçeleştirilmiş: Enuma Eliş) Antik Mezopotamya’da yazılmış yaratılış destanına verilen isimdir. Destan, yaklaşık 1000 satırlıdır ve 7 farklı çivi yazısı tabletine yazılmıştır.

0

Akad Medeniyeti

Akkad İmparatorluğu veya Akad İmparatorluğu, MÖ 2334 ile MÖ 2150 yılları arasında hüküm sürmüş, başkenti Agede (Akkad) olan, Sargon tarafından kurulmuş devlet.

0

Asur Medeniyeti

Asur İmparatorluğu, Asur Devleti veya Asurya, MÖ 2025 ile 612 yılları arasında var olmuş ve Sami halkalardan oluşmuş bir Antik Çağ Mezopotamya imparatorluğuydu.

0

Akadca

Akadca (kendilerince: lišānum akkadītum), Doğu Sami dillerine ait eski Mezopotamya’da, özellikle Asur ve Babil imparatorluklarında kullanılan dil.

0

Gılgamış Destanı

Gılgamış Destanı, tarihin en eski yazılı destanının adı olup, 56 kil tablete Akad çivi yazısı ile kaydedilmiştir.

0

Sümer Medeniyeti

Sümerler, MÖ 4000 – MÖ 2000 yılları arasında Irak’ın güneyinde (Güney Mezopotamya) yerleşik olan, medeniyetin beşiği olarak bilinen coğrafi bölgedeki uygarlıktır.

0

Enlil

Yeryüzü-tanrı. Bel ya da Belum adıyla da anılır. Baal’le birlikte bütün bu adlar, Mezopotamya’nın en büyük tanrısını dile getiren tanrı anlamındadır. Enlil, tanrı Anum’un oğluydu, zamanla babasının yerine geçerek baştanrı yerine yükseldi.

2

Ebla Tabletleri’nin gizemi

Uzun yıllardır Suriye’de süren karışıklık ve son günlerde İdlib özelinde yoğunlaşan süreçte bölgenin tarihi bir boyutunu teşkil eden Ebla Tabletleri konusunda yaptığım derlemeyi dikkatlerinize sunuyorum.