Oğuz Kağan’ın Vasiyeti
Türk ve Altay mitolojisinde Türklerin atası kabul edilen Oğuz Kağan’ın vasiyetini Turan Gündüz’ün Oğuz Kağan Destanı’ndan alıntılıyoruz.
Aklımdan Geçenler
Türk ve Altay mitolojisinde Türklerin atası kabul edilen Oğuz Kağan’ın vasiyetini Turan Gündüz’ün Oğuz Kağan Destanı’ndan alıntılıyoruz.
Hayatın önemli iki unsuru olan dostluk ve yaşlılık, Antik Yunan’ın en önemli anlatım tekniği olan diyalog tarzında yazılmış, Romalı devlet adamı ve filozof Cicero’nun eserinden okunabilir.
Daha çok isyanı ile bilinen, Vahdet-i Vücud ekolünün temsilcilerinden, Osmanlı mutasavvıfı, filozofu ve kazaskeri Şeyh Bedreddin’in Varidat’ında, bilindik düşüncelerin yanı sıra ufuk açıcı açıklamalar da bulunuyor.
Danimarkalı bir filozof ve teolog olan Soren Kierkegaard’ın, Hz. İsa’nın dağdaki vaazından mülhem bu eserinde; sonsuz mutluluk için Kırdaki Zambak ve Gökteki Kuş’tan; suskunluğu, itaati ve sevinci öğreneceğiz.
Bugün, Kürt kökenli Türk yazar ve eski imam Arif Tekin’in Sümerler’den İslam’a Kutsal Kitaplar ve Dinler adlı eserinden çok çarpıcı bir alıntı yapacağım.
Din duygusunu anlamak ve dinin kökenlerini araştırmak için yaptığımız okumalarda bu güne kadar Batı filozoflarına kulak verdik. Şimdi de Doğu’ya geçerek, onların meseleye nasıl baktığını kavramaya çalışacağız.
Bu yazımızda, Nobel ödüllü filozof, Bertrand Russel’ın Din ile Bilim adlı eserini okurken aldığım notları paylaşıyorum.
İlhan Selçuk, Düşünüyorum Öyleyse Vurun adlı kitabında dalkavuk ve soytarı arasındaki farkları anlatıyor.
Anunnaki (ayrıca Anunaki, Anunna, Ananaki ve farklı varyasyonlarda da yazılır), antik Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojik geleneklerinde ortaya çıkan bir tanrı grubudur.