Batı, Ortaçağ, Skolastik Düşünce ve Oryantalizm Mefhumları
Bir vesileyle çok yanlış bilindiğini fark ettiğim; Batı, Ortaçağ, Skolastik Düşünce ve Oryantalizm mefhumları hakkında kısa açıklamalar yapmak istiyorum.
Aklımdan Geçenler
Bir vesileyle çok yanlış bilindiğini fark ettiğim; Batı, Ortaçağ, Skolastik Düşünce ve Oryantalizm mefhumları hakkında kısa açıklamalar yapmak istiyorum.
Gılgamış ile başladık, Enuma Eliş ile devam ettik. Şimdi sıra Oğuz Kağan Destanı’nda. Akılda hep aynı soru; “Acaba bunlar, sadece bin yıllardır anlatıla gelen söylenceler mi? Yoksa gerçekten yaşandılar mı?”
Bugün, Faruk Dursunoğlu’nun tek cümlelik o muhteşem kompozisyonunda söylediği gibi; “Türkiye, yağmur yağmadan ıslandı.”
Bugün, Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından, Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevî evladından birisi olan Sabiha Gökçen’in çok çarpıcı bir anısını paylaşmak istiyorum.
Bosnalı devlet adamı ve bağımsız Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç’in 1969 yılında kaleme aldığı İslam Deklarasyonu, pozitif “İslamcı” tarifine uygun görüşler sunuyor.
Bu yazımda geçmişte yaşadığım bir olay üzerinden algı ve hakikat üzerine bir kaç kelam edeceğim.
Bugün, gecenin karanlığı yerini güneş ışıklarına bırakırken, okuduğum kitabın etkisiyle yaşadığım aydınlanmayı paylaşacağım.
Şu an içinde yaşadığımız özgür ve bağımsız vatan topraklarını borçlu olduğumuz olayları ve kişileri konu alan, Türk tarihindeki dönüm noktalarını derlediğim kuruluştan kurtuluşa serisi ile karşınızdayım.
27 Mayıs 1928’de ilk sağlık bakanımız olan Refik Saydam tarafından Ankara’da kurulan, kendi adının verildiği Hıfzıssıhha Enstitüsü, Türkiye’nin ilk halk sağlığı laboratuvarı hizmete girdi.
1949 Kasım’ında Amerika’da Princeton Üniversitesi’nde öğrenimini sürdüren Münir Ülgür’le yüzyılın büyük dahisi fizik bilgini Einstein arasında üniversite koridorlarında tesadüf ama oldukça manidar bir sohbet geçer.