Alef: Bir Yerli ve Milli True Detective

Bugün, kafa yoran kültür yazılarına ara verip, Osmanlı ve İslam Tarihi’nden izler taşıyan Alef (Aleph) dizisini değerlendireceğiz.

Blue TV ve FX ortak yapımı olan dizide; İngiltere’den yeni gelen, genç ve hırslı bir dedektif olan Kemal ile tecrübeli ortağı yerli ve milli Settar’ın İstanbul’da işlenen gizemli bir seri cinayet vakası çözüşlerini izleyeceksiniz.

Ahmet Mümtaz Taylan, Kenan İmirzalıoğlu ve Melisa Sözen’in başrolleri paylaştığı seride; Müfit Kayacan, Ercan Kesal, Hatice Aslan, Ece Dizdar, Haldun Boysan, Muttalip Müjdeci ve Sinan Helvacı gibi ünlü oyuncular da rol almaktadır. Dizinin yönetmenliğini ise Tepenin Ardı, Abluka ve Kız Kardeşler filmleriyle tanınan tarihçi Emin Alper üstlenmiş. Serinin müziklerini, elektronik Sufi müziğin öncülerinden Mercan Dede üstlenmiş.

“Yoksa sizi boş yere yarattığımızı ve Bize döndürülmeyeceğinizi mi sandınız? Gerçek egemenliğin sahibi olan Allah yüceler yücesidir. O’ndan başka tanrı yoktur. O, şerefli arşın sahibidir.”

Mü’minun Suresi, 115-116 Ayetler

Adını İbrani Alfabe’sinin ilk harfinden alan Alef’de, Faik Ahlat Karaca’nın Gökkuşağı isimli eseri merkeze oturuyor. Radikal tasavvuf temasıyla süslenen hikayede cinayetler, tarihin karanlık dehlizlerinden elde edilen ipuçlarıyla çözülmeye çalışılıyor.

Kemal, İngiltere’nin polis teşkilatı olan Scotland Yard’da çalışmış modern bir bakışa sahip bir polistir. Her ne kadar kafa yapısı modern olsa da; giydiği parka ve kazak ile tam bir devrimci görüntüsüne sahip aslında. Settar ise, Arka Sokaklar’ın Rıza Babası tadında, geleneksel usullere bağlı, emekliliği gelmiş, bildiğin yerli ve milli bir polistir.

“Onlar, rablerini inkâr edenlerdir; onlar boyunlarında demir halkalar bulunanlardır; onlar cehennemliklerdir; orada ebedî kalacaklardır.”

Rad Suresi, 5. Ayet

Hem kişisel hayatları hem de olaylara yaklaşımlarıyla birbirine tamamen zıt bu ikiliye, bir üniversitede öğretim görevlisi olan Yaşar da katılır. Ekip, cinayetleri çözmeye çalışırken buldukları her delille yüzyıllar boyu saklı kalan bir sır perdesini de aralar. Bu sır açığa çıkmaya yaklaştıkça, her bir karakterin geçmişinin hayaletleri de ortaya çıkmaya başlar.

Scotland Yard filan deyince kulağa, yerli Sherlock Holmes gibi geliyor ama maalesef öyle değil. Daha çok, True Detective tarzı güzel bir konsepti var dizinin.

Settar için eski usul dedik ya; arabası da kendi gibi eski usul, efsane kasa Ford Taunus. Bu ayrıntıyı da aktaralım.

“Onlara: “Arkanıza dönün de nur arayın!” denilir. Aralarına kapılı bir sur çekilir ki, onun içinde rahmet vardır, dış yönünde de azab.”

Hadid Suresi, 13. Ayet

Aynı Atiye’deki gibi Kuran ayetlerine yer verilen dizi, mistik içeriği, kaliteli kurgusuyla izlenesi bir yapım. Dizide, tasavvuf, Mevlevilik ve İslam’la ilgili tartışmalı konulara değinildiğini ve bunu bilerek izlenilmesini de bir uyarı olarak aktaralım.

Dizinin önemli repliklerine de Quotpedia sitesinden ulaşabileceğinizi de bonus olarak belirtmiş olalım.

Netice itibariyle; “Her sır önce sahibini yakar.” mottosuyla izleyici karşısına çıkan Alef, daha önce değerlendirmesini yaptığımız Netflix’in Muhafız ve Atiye dizileriyle birlikte, uluslararası seviyede çekilmiş, yerel motifler içeren kaliteli yapımlar arasındaki yerini almıştır.

Süleyman ÜSTÜN

Bilişim Uzmanı, Sosyolog, Kamu Yönetimi, Felsefeci ve Sinemasever

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir