Tolstoy’un İtirafları
Bugün, Rus yazar Tolstoy’un İtiraflarım eserini okurken aldığım bazı notları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aklımdan Geçenler
İnsan ve toplum davranışları üzerine çalışmalara yapmış psikolog ve sosyologlar olmak üzere, tarihte iz bırakmış siyaset, bilim, sanat ve devlet adamlarının kısaca tanıtıldığı bölüm.
Bugün, Rus yazar Tolstoy’un İtiraflarım eserini okurken aldığım bazı notları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Hikaye 1936 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinde görevli öğretmenlerin pikniğe gitmeleriyle başlıyor.
“Cin Ali’nin Babası” Öğretmen Rasim Kaygusuz, 1926 yılında Ankara’nın Ayaş ilçesine bağlı Yenikayı Köyü’nde doğdu. Çanakkale Savaşı’nda şehit olan dayısının adı verildi.
Bugün, 7 milyar doları, “Güneşin patentini alabilir misiniz?” deyip teperek, bulduğu çocuk felci aşısı için patent çıkarmayan Amerikalı hekim ve bakteriyolog Jonas Edward Salk’tan bahsedeceğiz.
Albert Camus, Varoluşçuluk ile ilgilenmiştir ve absürdizm akımının öncülerinden biri olarak tanınan, Fransız yazar ve filozof.
Jean-Paul Sartre, Fransız varoluşçu filozof, oyun, roman ve senaryo yazarı, politik aktivist, biyografi yazarı ve edebiyat eleştirmeni.
Gustave Le Bon (7 Mayıs 1841, Nogent-le-Rotrou – 13 Aralık 1931, Marnes-la-Coquette), Fransız sosyolog ve antropolog. Toplum ve kitle psikolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.
Stanley Milgram (15 Ağustos 1933 – 20 Aralık 1984), Yale’deki profesörlüğü sırasında 1960’larda itaat üzerine tartışmalı deneyi ile tanınan Amerikalı bir sosyal psikologdu.
Ahmed Cevdet Paşa veya Lofçalı Ahmed Cevdet Paşa, Osmanlı Devleti’nde on dokuzuncu asırda yetişen Türk devlet ve bilim adamı, tarihçi, hukukçu, şair.
Sigmund Freud, psikanaliz kurucusu olan Avusturyalı nörolog. Kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren Psikanalitik kuramın kurucusudur.