Yağmur’la Sabah Kuranı
Bugün sabah kalktığımda Yağmur’u otururken gördüm. Ne yapıyorsun diye sorunca; “Hayatı sorguluyorum.” dedi.
Aklımdan Geçenler
Bugün sabah kalktığımda Yağmur’u otururken gördüm. Ne yapıyorsun diye sorunca; “Hayatı sorguluyorum.” dedi.
Güney Koreli felsefe profesörü Byung-Chul Han’ın Yorgunluk Toplumu, modern çağın hastalıklarının biyolojik değil sinirsel olduğunu kanıtlarıyla birlikte sunuyor.
Vahdet-i Vücud ekolünün bir diğer temsilcisi olan İranlı Alevi Türkmen şeyhi, derviş bir şair Ferîdûddin Attâr, bu ekolün inanışını, Kuşların Dili’yle (Mantıku’t Tayr) anlatmaya çalışıyor.
Daha çok isyanı ile bilinen, Vahdet-i Vücud ekolünün temsilcilerinden, Osmanlı mutasavvıfı, filozofu ve kazaskeri Şeyh Bedreddin’in Varidat’ında, bilindik düşüncelerin yanı sıra ufuk açıcı açıklamalar da bulunuyor.
Türk hukukçu ve siyaset adamı Ali Fuad Başgil’in; “Genç arkadaşım! yukarıda sıraladığım düsturları okuyup unutasın diye değil kulağına küpe yapasın ve ileride beni anasın diye yazdım. Senden beklediğim, beni hayırla anmandır.” dediği düsturlar.
Jeremy Bentham’ın 1785’te tasarladığı Panoptikon’dan George Orwell’ın Büyük Birader’ine, oradan da Kartal Göz’e üst aklın gözetleme ve yönlendirme serüveni.
Hiççilik, nihilizm ya da yokçuluk, her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür.
Varoluşçuluk veya egzistansiyalizm, felsefi düşüncenin salt düşünen özne ile değil eyleyen, duyumsayan, yaşayan bir birey olarak insan öznesi ile başladığı inancını paylaşan filozofların çalışmalarına karşılık gelen terim.
Jean-Paul Sartre, Fransız varoluşçu filozof, oyun, roman ve senaryo yazarı, politik aktivist, biyografi yazarı ve edebiyat eleştirmeni.