Doğadaki Sosyal Tasarım
Bugün; sifilis yöntemi, guguk kuşu ve zombi karınca mantarı örnekleri üzerinden doğadaki sosyal tasarımı inceleyip, çıkan sonuçları kendi sosyal yapılarımıza entegre etmeye çalışacağım.
Aklımdan Geçenler
Bilim veya ilim, fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler (deney, düşünce ve/veya gözlemler) aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür.
Bugün; sifilis yöntemi, guguk kuşu ve zombi karınca mantarı örnekleri üzerinden doğadaki sosyal tasarımı inceleyip, çıkan sonuçları kendi sosyal yapılarımıza entegre etmeye çalışacağım.
Thales’den Freud’a kadar sosyal bilimler ve kurucu babalarını öğreniyoruz.
Kafatasımızda bulunan ve adı Türklere ithafen verilen önemli bir kemik var. Bu yazımızda, Türk Eyeri (Sella Turcica) olarak isimlendirilen bu kemikten bahsedeceğim.
Imposter Sendromu; bireylerin elde ettiği başarılara rağmen kendini yetersiz görmesi ve bu elde ettiği başarıların da şans eseri gelen başarılar olduğunu düşünmesi durumunu ifade eden kavramdır.
Soluk Mavi Nokta, Dünyanın Voyager 1 sondası tarafından rekor uzaklıktan çekilen bir fotoğrafı. Fotoğraf, dünyayı uzayın sonsuzluğu içinde tek başına gösterir.
İşte Galieo’dan ölüm tehdidiyle alınan ve kalan hayatını ev hapsinde geçirmesini sağlayan itirafname.
Bu yazımızda, Nobel ödüllü filozof, Bertrand Russel’ın Din ile Bilim adlı eserini okurken aldığım notları paylaşıyorum.
Svalbard Küresel Tohum Deposu, Norveç’te bir depoda dünyadaki bütün bitki tohumlarını muhafaza etmeyi amaçlayan projedir.
Matematik ve fizikte brakistokron eğrisi veya brakistokron problemi, bir A noktası ile bir B noktası arasındaki düzlemde, B’nin altından geçerken A’ya temasta bulunmayan bir eğri. Problem, 1696’da Johann Bernoulli tarafından yaratıldı.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yapılması planlanan yeni bir bina için temel arayan ekip, kazı çalışması sırasında 1957’de gömüldüğü anlaşılan bir zaman kapsülü bulundu.