Yerin altına kurulan tohum bankası

Svalbard Küresel Tohum Deposu, Norveç’te bir depoda dünyadaki bütün bitki tohumlarını muhafaza etmeyi amaçlayan projedir.

Depo, Norveç’in Longyearbyen şehrinde yer alır. 2008 yılında açılmıştır. Kıyamet Ambarı (Doomsday Vault) adıyla da bilinen; “Küresel Tohum Deposu” projesidir. Depoda dünyadaki bütün bitki tohumları yer almaktadır.

Büyük oranda gerçekleştirilmiş olan ve Küresel Ürün Çeşitliliği Örgütü (GDTC) ile ayrıca Norveç hükümeti tarafından desteklenen proje, olası bir küresel afet halinde yeryüzündeki bitki türlerinin korunarak yeniden ekilebilmelerine olanak sağlamayı amaçlamaktadır. Dünyadaki pek çok zengin kişinin bir dağın altında kurulan bu depoya finansman sağladıkları basındaki haberlerde yer aldı. Faaliyete 2008 yılında geçen “Küresel Tohum Deposu” projesi 1983 yılından itibaren hazırlanmaya başlanmıştır. Nükleer patlamalara dayanıklı olarak tasarlanan depo yaklaşık 9 milyon dolara mal olmuştur ve Norveç’in kuzeyinde yer alan Spitsbergen adasında bulunan bir dağın altında 130 metre aşağıya inşa edilmiştir. Depoda yaklaşık 4 milyon adet tohum korunmaktadır. Depodaki havanın sıcaklığı tohumların en uzun süre korunabileceği sıcaklık olarak tespit edilen eksi 18 dereceye sabitlenmiştir.


Proje ABD, İngiltere, Norveç, Almanya, İsviçre ve Kanada’nın devlet fonlarından yıllık yaklaşık 125 -150 bin dolar mali destek aktarılmaktadır.

Projeye karşı sansasyonel ve hatta komplo teorisi denilebilecek itirazlar da bulunmaktadır. Örneğin Amerikalı gazeteci F. William Engdahl 2007 yılında yayınlanan “Ölüm Tohumları” (Seeds of Destruction) adlı kitabında Spitsbergen Adası’nın buzullarının altında “dünyayı ekonomik ve genetik olarak ele geçirme planları” nın oluşturulduğunu öne sürmektedir.

Ayrıca Rockefeller Fonu’nun da bu tohum deposunun düzenli bağışçıları arasında yer alması bazı teorilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Örneğin depodan bütün insanların faydalanamayacağı konusunda teoriler ortaya atılmıştır. Olası felaketlerden sonra hangi insanlara tohum verileceği de tartışmalı konulardan biridir.

Süleyman ÜSTÜN

Bilişim Uzmanı, Sosyolog, Kamu Yönetimi, Felsefeci ve Sinemasever

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir