Martin Heidegger – Metafizik Nedir?

Bu yazımızda Martin Heidegger’in Metafizik Nedir? sorusuna cevap aradığı kitabıyla ilgili notlarımı paylaşmak istiyorum.

1889-1976 yılları arasında yaşamış varoluşçu felsefenin önde gelen isimlerinden biri olarak bilinen Alman filozof Martin Heidegger, katolik bir zangoçun oğlu olarak dünyaya geliyor. Haliyle katolik ilahiyat eğitimi alıyor ve ortaçağ felsefesi okuyor. Genç yaşında Aristo ile tanışan Heideger, Dostoyevski, Kierkegaard ve Nietzche’nin eserleriyle zihin yapısı şekilleniyor.

Heideger, insanın bu dünyaya fırlatıldığını ve ölene kadar fırlatılmış olarak kalacağını söylerken bugünün argo ifadesiyle hepimizin birer fırlama olduğunu söylemiş oluyor.

Heideger, “Düşünüyorum öyleyse varım.” diyen Descartes’e karşı “Varım, öyleyse düşünüyorum.” diyerek insanı şey olmaktan çıkarıp öz haline getiriyor.

Mevcudiyetin tamamlanmasının ancak ölümle olabileceğini düşünen Heideger, aslında insanın mevcudiyetinin ölümlü olmasıyla anlam kazandığını söylüyor.

Heideger, korkuyu iki şekilde ifade ediyor. Birincisi, gündelik dildeki anlamda korku, diğeri metafizik anlamda korku ki bunu da havf olarak isimlendiriyor. Korkuyu, “… den korku”, havfı ise “… den duyulan korku” olarak formüle ediyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir