Bilgisiz sevgi ile sevgisiz bilgi üzerine..!
Bugün sizlerle Bertrand Russell’ın bilgisiz sevgi ile sevgisiz bilgi üzerine yazdıklarını okuyup anlamaya çalışacağız.
Britanyalı felsefeci, mantıkçı, matematikçi, tarihçi, yazar, toplumsal eleştirmen ve politik aktivist, Bertrand Russell, Neye İnanıyorum adlı eserinin ikinci bölümünde iyi bir yaşamın nasıl olması gerektiğini tarif etmektedir.
Ona göre iyi yaşam; esin kaynağı sevgi, kılavuzu bilgi olan bir yaşamdır. Bilgi ve sevginin kapsamı alabildiğine genişletilebilir. O nedenle bir yaşam ne kadar iyi olursa olsun daha iyisi hayal edilebilir.
Ne bilgisiz sevgi ne de sevgisiz bilgi iyi bir yaşam üretebilir. Örneğin, Ortaçağ’da veba salgını çıkınca din adamları, halka kiliselerde toplayıp kurtuluş için dua etmelerini istiyorlardı. Bunun sonucunda da salgın, dua eden kalabalıklar arasında olağanüstü bir hızla yayılıyordu. Bu, bilgisiz sevgiye en iyi örnekti.
Sevgisiz bilgiye gelince Russel, bu konuda 1. Dünya Savaşı’nı örnek gösteriyor. Savaş sırasında tarafların ulaştığı teknolojik imkanların yani muazzam bilgiye rağmen sevgisizlik nedeniyle ortaya çıkan savaşı ve sonuçlarını örnek göstermektedir.
Bu örnekler de bize gerçekten bilgisiz sevgi ile sevgisiz bilginin hiç bir işe yaramadığını, iyi yaşamın; aynı Russel’ın dediği gibi esin kaynağı sevgi ve kılavuzu bilgi olan bir yaşam olduğunun ispatı niteliğindedir.
Bu kısa yazımızda, Russell’ın bu muhteşem tespitini sizlerle paylaşmak istedim. Umarım beni etkilediği gibi sizleri de etkilemiştir.