Fotoğrafları videoya dönüştüren algoritma

Samsung Yapay Zeka Merkezi’nden (Samsung AI Center) bilim insanlarının yarattığı yeni 3 boyutlu modelleme algoritması şaşırtıcı sonuçlar verdi. Bilim insanları yeni algoritmayı kullanarak bir insanın tek ya da birkaç fotoğrafından, o insanı konuşur halde gösteren videolar elde etmeyi başardılar.
Yazarların makalelerindeki örnekleri sergilediği videoda algoritmanın birden fazla fotoğraf kullanarak yarattığı videoların oldukça başarılı olduğu görülüyor. Ancak tek fotoğraf üzerinden yaratılan videolar da tatmin edici düzeyde.
Gelişen yapay zeka uygulamalarının ses ve görüntü taklidinde gösterdiği başarı çoğumuzu büyülese de, bu teknolojilerin gelişmesinin yalan haberlere kaynaklık edebileceği düşünülüyor. Gelişen teknolojiler post truth kavramına dair tartışmaları alevlendirecek gibi görünüyor.
Post-Truth Nedir?
Oxford Dictionaries, İngilizce’de 2016 yılının kelimesi olarak ‘post-truth’u seçti. ‘Post-truth’ bir sıfat olarak, ‘nesnel hakikatlerin belirli bir konu üzerinde kamuoyunu belirlemede duygulardan ve kişisel kanaatlerden daha az etkili olması durumu’ şeklinde tanımlanıyor. Türkçe’ye ‘gerçek-ötesi’, ‘gerçek-sonrası‘ ya da ‘post-olgusal’ şeklinde çevirmek mümkün.
Neden seçildi?
Post-truth bir kavram olarak son on yıldır ortalarda olsa da, kullanımın ilk olarak Brexit referandumu sırasında ciddi şekilde arttığı görülüyor. Asıl patlamayı ise, ABD başkanlık seçimleri sırasında ve sonuçlar açıklandıktan sonra yaşamış. En yoğun kullanılan hali ‘post-truth politics’ yani ‘post-olgusal siyaset’ şeklinde olmuş.