Pirus ve Kadmos Zaferi

Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zafer. Kadmos Zaferi, yeneni de mahveden zafer için kullanılan bir söz.

Pirus Zaferi

Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zafer. Kazanılan zaferin verilen kayıplardan sonra anlamsız hale gelmesini ifade eder. MÖ 280 ve MÖ 279 yıllarında Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus Roma’ya saldırır ve ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda eder. Sonunda Pirus, savaşı kazanır; ancak 50 filin desteklediği ordusunun tamamını kaybeder. Savaşı kazanmıştır, ama yanında koskoca ordudan arta kalan üç-beş sefilden fazlası kalmamıştır. Pirus’un bu zaferin ardından “Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme” dediği söylenir. Pirus Zaferi aslında yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan savaşlara Pirus zaferi denir.

Kadmos Zaferi

Ayrıca benzer bir manada kullanılan bir söz vardır. Kadmos Zaferi, yeneni de mahveden zafer için kullanılan bir söz. Thebai kralı Oidipus’un iki oğlu Eteokles ve Polyneikes, babalarından sonra taht için dövüşmüş­ler ve ikisi de ölmüşlerdi. Bu söz buradan alınmıştır. Kadmos zaferine MÖ 540-535 yılları arasında yapılan Alalia Deniz Savaşı’nda Yunanlar’ın durumu örnek olarak gösterilebilir.

Süleyman ÜSTÜN

Bilişim Uzmanı, Sosyolog, Kamu Yönetimi, Felsefeci ve Sinemasever

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir