Pusuladaki sır

Kızıl yılan, sanma yalan, elifi bul, mime dolan, bir zamanlar Osmanlı, Kıyam..!

Kızıl yılan, sanma yalan, elifi bul, mime dolan, bir zamanlar Osmanlı, Kıyam..!

Yönetmenliğini Ezel Akay ve Altan Dönmez’in yaptığı, başrollerinde Türkan Şoray, Aslı Tandoğan, Cemal Hünal, Fırat Tanış ve Tolga Karel’in oyndığı, Bir Zamanlar Osmanlı – Kıyam bu hafta TRT’de yayınlanmaya başladı.

Aslında daha önce başka bir isimle duyurulan dizi, Muhteşem Yüzyıl’a alternatif olarak çekilmeye başlandı. Ancak daha sonra konsept değiştirerek şimdiki halini aldı. Kocaeli SEKA fabrikasında kurulan film platosunda çekilen dizi de Osmanlı İmparatorluğu’nda çok önemli bir kilometre taşı olan 1729′daki Patrona Halil İsyanı konu ediliyor.

Dönemim İran Şahı, Tahmasb’ın oğlunu İstanbul’a getirerek, isyan sonunda tahta çıkarmayı planlayan Prut savaşında yaşanan Çariçe I. Katerina meselesinden dolayı başı vurulan Osman Ağa’nın oğlu Kasım ve kardeşi Canseza, padişah 3. Ahmet\’ten intikam almak için planlar yapmaktadırlar.

Yıllarca uğraşıp, hafiye teşkilatının başına geçen Kasım, Patrona Halil’in kardeşini kullanarak kendisinin ipliğini pazara çıkaracak olan şeyhi öldürünce her şey başlamış olur.

Eski bir savaşçı olan Murat, aşık olduğu karısından dolayı silahı bırakmış ve ailesiyle uğraşmaktadır. Mutlu giden hayatları, karısının cinayete tanıklık etmesiyle son bulacaktır. Tek görgü tanığını ortadan kaldırmayı amaçlayan Kasım, hamile kadının peşine adam takar.

Bir Osmanlı ağasının kızı olan kadın, şeyh ölmeden önce kendisine verdiği pusulayı ve şifreli sözleri babasına aktarınca soluğu Damat İbrahim Paşa’nın yanında alan ağa, yaklaşan tehlikeyi padişaha iletmek istemektedir. Pusulada ne yazmaktadır? Şimdilik bir sır olarak duran bu bilginin yanında şeyhin ölürken söylediği; “Kızıl yılan, sanma yalan, elifi bul, mime dolan.” lafını duyan tecrübeli paşa, bunun hemen kıyam, yani isyan anlamına geldiğini anlar.

Dizi\’de bana göre en ilginç olay, Kasım’ın hafiye başı olduktan sonra, gizli yerlerinden çıkarken bize gösterilen sembol. Teşkilatın giriş kapısının ortasındaki Davut yıldızı ne anlama gelmektedir. Osmanlı’nın gizli teşkilatında bir Siyonist sembol ne aramaktadır? Bununla ne denilmeye çalışılmıştır? Bana göre burası açıklama muhtaç bir bölüm. İlerleyen bölümlerde bununla alakalı daha fazla yorum yapacağım.

Şimdilik ilk bölümü genel hatlarıyla çizdikten sonra, başlangıç olarak iyi olduğunu söyleyebilirim. Ezel Akay faktöründen dolayı daha gevşek bir yapım bekliyordum ama yapılan değişikliklerden olsa gerek karşımızda ciddi bir yapım söz konusu.

Sonraki değerlendirmelerde buluşmak ümidiyle.

Süleyman ÜSTÜN

Bilişim Uzmanı, Sosyolog, Kamu Yönetimi, Felsefeci ve Sinemasever

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir