Niyazi Berkes’e göre çağdaşlaşma ve dinselleşme arasındaki bağ
Bugün, Türk Sosyolog Niyazi Berkes’in çağdaşlaşma ve dinselleşme arasında kurduğu bağa dikkat çekmek istiyorum.
Aklımdan Geçenler
Bugün, Türk Sosyolog Niyazi Berkes’in çağdaşlaşma ve dinselleşme arasında kurduğu bağa dikkat çekmek istiyorum.
Bugün, Cenevreli filozof ve yazar Jean-Jacques Rousseau’nun 250 yıl öncesinden bizlere ışık tutan Toplum Sözleşmesi adlı eserinden bir alıntı yapacağım.
Modern historiyografinin, sosyolojinin ve iktisadın öncülerinden kabul edilen 14. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçisi Ebu Zeyd Abdurrahman bin Muhammed bin Haldun el Hadramî veya tanınan kısa adıyla İbn-i Haldun.
Modern historiyografinin, sosyolojinin ve iktisatın öncülerinden kabul edilen 14. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçi İbn-i Haldun, devletlerin de insanlar gibi bir ömrü olduğunu ve bunun 120 yıl olduğunu ileri sürer.
Mağara alegorisi, Yunan filozof Platon’un devlet adlı eserinin yedinci kitabında Sokrates’in ağzından ortaya atılan antik çağ felsefesinin en önemli alegorilerinden biridir.
Türk Malı deyince aklıma ilkokulda yaptığımız yerli malı haftası kutlamaları gelirdi. Ama geçen gün aldığım bir tel zımba sökücünün içinden çıkan pusulayı okuyunca bu olaya bakışımda değişti. Bakın adamlar olayı ne kadar güzel anlatmış. Aynen aktarıyorum.