Eğer bir şey biliyorsan, öne çıkıp konuşmalısın

Sisteme karşı verilen haklı mücadeleler her zaman ilgimi çekmiştir. 2015 yapımı İngiltere, Avustralya ve Amerika ortak yapımı Concussion (Doğruyu Söyle) de sisteme kafa tutan bir film.

Sisteme karşı verilen haklı mücadeleler her zaman ilgimi çekmiştir. 2015 yapımı İngiltere, Avustralya ve Amerika ortak yapımı Concussion (Doğruyu Söyle) de sisteme kafa tutan bir film.

Trafik kazası ve intihar gibi olaylarla ölen eski Amerikan Futbolu oyuncularının otopsilerini yapan sıradışı bir otopsi uzmanının aslında ölüm sebeplerinin tamamen başka bir sebebe dayandığını ortaya çıkarmasını konu alan film, sürükleyici bir baş yapıt olarak arşivimdeki yerini aldı. Baş rollerini Will Smith ve Alec Baldwin’in paylaştığı filmde yardımcı oyunculara bakınca Hollywood’un duayen yardımcı oyuncularını gördüğümde, bu bir yıldızlar geçici demeden kendimi alamadım.

Eğer bir şey biliyorsan, öne çıkıp konuşmalısın.

Kendini yetiştirmiş bir Afroamerikan olan Dr. Bennet Omalu’nun maçlar sırasında aldıkları darbeler neticesinde beyinlerinde bir anomali ortaya çıkan eski futbolcuların bu sebeple çeşitli psikolojik hastalıklara yakalanmalarını keşfetmesi ve ölümlerini bu sebebe dayandırması camiada bir deprem etkisi yaratmıştır.

Milyar dolarlık bir sektör olan Amerikan Futbol Ligi (National Football League, NFL)’ne eleştirel bir bakış atan filmde çok ciddi ve üzerinde düşünülmesi gereken ifadeler mevcut. Mesela; önceden kiliseye ait olan haftanın bir günün tamamen futbolun esir aldığının, eliyle iki işareti yaparken tanrının bir numara, bir işareti yaparken de futbolun iki numara olduğunun söylenmesi, filmi özetleyen tiyatral bir anlatım olmuş.

Tarih bilimi göz ardı eden eğitimli hekimlere güler.

Dr. Omalu’nun eski bir takım doktoru olan Dr. Julian Bailes (Alec Baldwin) ile birlikte bu gerçeği kamuoyuna taşımaları karşısında yaşanan zorluklar, doğruyu söylemenin o kadar da kolay olmadığını göstermektedir. Zira bilimsel çözüm bulamayan sistem, FBI kırbacıyla doktor ve çevresini zorlamaktadır. Kendisine yapılan eri çevrilemez teklifleri elinin tersiyle iten doktor amacına ulaşabilecek mi onu filmi izleyince göreceksiniz.

Her Amerikan filminde olduğu gibi bu protest filmde bile Amerikan propagandası yapılıyor. Filmin bir yerinde, Nijeryalı bir çocuğun, Amerika ve Amerikalılar hakkındaki düşünceleri; tanrının Amerikalıları olmasını istedikleri kişiler olarak yarattığı düşünmesinin aktarılmasını, bir bilinçaltı tohumu ekilmesi olarak görüyorum. Eğer bu küçük ayrıntıyı yok sayarsak, fikir dünyanıza çok şey katacak, sahip olduğunuz en değerli sermayemiz olan zamanınıza değecek bir film olduğunu söyleyebilirim.

Süleyman ÜSTÜN

Bilişim Uzmanı, Sosyolog, Kamu Yönetimi, Felsefeci ve Sinemasever

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir