Kutsal Ahit Sandığı

Ahit Sandığı (İbranice'de ארון הברית, aron haberit) Tevrat'ta detaylı olarak tarif edilen, On Emir Tabletlerinin saklanması için yapılmış sandık.

Ahit Sandığı (İbranice’de ארון הברית, aron haberit) Tevrat’ta detaylı olarak tarif edilen, On Emir Tabletlerinin saklanması için yapılmış sandık. Zamanında Kudüs’teki Süleyman Mabedi içerisinde saklandığına ve içinde On Emir Tabletleri ile çeşitli dini objelerin bulunduğuna inanılır.

Tanrı Yehova’nın tarifi ile, Musa peygamber tarafından akasya ağacından yapıldığına inanılmaktadır. Eski Ahit, Tanrı’nın kendisine yapılan portatif tapınağa yerleştirilen sandık üzerinde tecelli ettiğine sıkça değinmektedir. Ehil olmayan biri tarafından sandığa dokunulduğunda helak olduğu rivayet edilmekle birlikte Davut, Kudüs’ü İsrail Krallığı’nın başkenti yaptığında, sandığı Kudüs’e getirtmiştir.

Sandığın şu anda nerede olduğu bilinmese de varlığına inananlar çoktur ve sandığın kayboluşuna dair birçok fikir ortaya atılmıştır. Bugün sandığın nerede olduğuna dair de pek çok iddia vardır ve çeşitli kimseler hâlâ sandığı aramaktadırlar. Son olarak yapılan iddia sandığın Musa peygamberin denizden geçerken orda bırakıldığıdır.

Bir başka düşünceye göre de İsa çarmıha gerildiğinde akan kanı havarilerinden biri bir tasa koyar ve daha sonra o tası da Ahit Sandığı’na koyarak gizli bir yere gömer.

Kur’an-ı Kerim’de Bakara 248 inci ayeti kerime de bu sandiktan “tabut” diye bahseder ve tabutun icinde ise “sekine” ve Musa ile Harun hanedanlığından kalıntılar olduğuna işaret eder.

Kutsal ahit sandığı dört büyük din yolunda dinlere eşlik etmiş ve her dinin devrik düşüncelerinin oluşturduğu olumsuz etkileşime maruz kaldığından ramunlar (rahmanlar) tarafından gerçek hak sahibine iade edilmek üzere saklanmıştır.

Süleyman ÜSTÜN

Bilişim Uzmanı, Sosyolog, Kamu Yönetimi, Felsefeci ve Sinemasever

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir